Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!



Κάποια έθιμα και συνήθειες, όπως έχει αποδειχθεί, παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο! Ως σύγχρονος "λαογράφος" λοιπόν, στα πλαίσια της Πασχαλινής περιόδου, θα καταγράψω τι θα δούμε για άλλη μια φορά την ημέρα της Ανάστασης! Μιλάμε για επαναλαμβανόμενα σκηνικά, που όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα ξεθωριάσουν ποτέ! Κι όσο κι αν μας κακοφαίνονται κάποια από αυτά, στο τέλος συνειδητοποιούμε πως ίσως τελικά κάπου τα προσδοκούμε! Έτσι λοιπόν και φέτος:


1) Θα δούμε τους αγαπητούς "τελευταία στιγμή". Οι "τελευταία στιγμή" είναι όλοι εκείνοι που είτε δεν θέλουν να στηθούν από νωρίς στην εκκλησία, ή απλά ξεχάστηκαν βλέποντας στην τηλεόραση τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, και σκάνε μύτη 12 παρά, ίσα ίσα να ακούσουν 5 συλλαβές, να πάρουν το άγιο φως και να γυρίσουν να φάνε μαγειρίτσα. Ο πανικόβλητος βηματισμός και η αίσθηση ότι "να, προλάβαμε", είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Ακόμα κι αν έχουν ετοιμαστεί από τις 7, δε σπάνε το έθιμο, αλλά προσπαθούν κάθε χρόνο να έρχονται και ένα λεπτό νωρίτερα, νιώθοντας ηθική ικανοποίηση!

2) Προβολές. Η τηλεόραση εκτός από ταινίες βασισμένες στη Βίβλο, θα ξεθάψει κι ότι Ρωμαϊκό έργο βρει. Η προφανής λογική τους, ότι αφού όλα διαδραματίστηκαν επί ρωμαϊκής περιόδου, το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ανάλογο, τους καθιστά ικανούς να σου βάλουν ακόμα και Αστερίξ κι Οβελίξ να δεις! Οι κόπιες κοντεύουν να λιώσουν, ο ήχος είναι σαν να είναι από βυθό, εν τούτοις για κάποιο ανεξήγητο λόγο, κάποιες από αυτές θες να τις βλέπεις κάθε χρόνο (κάτι που πρέπει να απασχολεί τους σύγχρονους κινηματογραφιστές).


3) Ο βομβαρδισμός. Πολύ καλά καταλάβατε, αναφέρομαι τη στιγμή που το ρολόι λέει 12 (αν και τελευταία δε κρατιούνται!!! Από τις 11 κοπανάνε!). Με το που πάει ακριβώς, βάζεις κράνος, αλεξίσφαιρο και βρίσκεις ένα βράχο να κρυφτείς. Μόλις πει ο παπάς Χριστός Ανέστη, ακολουθεί μια μικρή αναπαράσταση του Βιετνάμ. Ότι κοντέινερ ήρθε από την Κίνα με πυροτεχνήματα, σκάει ολόγυρά σου. Αν καταφέρεις να διαφύγεις, θες άλλη μισή ώρα να βρεις την ακοή σου. Φωτοβολίδες, γουρούνες, μινερβάκια ακόμα και σκορδάκια (τα θυμάστε?) σκάνε παντού. Η διαφυγή από την εκκλησία είναι εφάμιλλη με τη διάσωση του στρατιώτη Ράιαν! Το εκπληκτικό είναι ότι δε τα πετάνε μόνο πιτσιρικάδες. Κι εκεί που ψάχνεις το μπόμπιρα που σου έσκασε τη κροτίδα κοντά στο πόδι και δεν τον βρίσκεις, συνειδητοποιείς ότι στην έριξε ο παππούς που κουτσαίνει!

4) Μπουζούκια. Μετά το Ρωμαϊκό έπος, τα κανάλια έχουν καβατζώσει διάφορα προγράμματα από πίστες. Λογικό. Ολόκληρη βδομάδα ζορίστηκε ο Έλληνας να μη διασκεδάζει, να μη το ρίξει λίγο έξω? Όλη τη βδομάδα μοιρολόι του έρχεται βαρύ... Κάποιος μπέρδεψε την Ανάσταση με την Πρωτοχρονιά κι από τότε πάει σερί. Κι όχι μόνο τα δείχνει η τηλεόραση, αλλά έχουν κλείσει ήδη και τραπέζι κάποιοι! Μεγάλη καταπίεση.




5) Η αναζήτηση του Φωτός! Η έντρομη στιγμή που σε κάποιους σβήνει το κερί και πρέπει οπωσδήποτε να βρουν κάποιον να το ξανανάψουν. Κατά την αναζήτηση στα πρόσωπα διακρίνονται σημάδια πανικού και ανησυχίας. Μόλις όμως το ανάψουν, κυριαρχεί γαλήνη κι αρχίζουν οι ευχές: "Χριστός Ανέστη, ότι επιθυμείτε". Βέβαια αν το κερί ξανασβήσει στο καπάκι από τον αέρα, πάλι επανέρχεται το έντρομο ύφος! Έτσι δημιουργείται μια σκυταλοδρομία μέχρι να καταλήξει τουλάχιστον ένας με το Φως στο σπίτι.




6) Οι διάφορες πατέντες προκειμένου να συγκρατήσουν το κερί που στάζει. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα κυπελλάκια και τα χαρτονάκια. Αλλά φυσικά κάπου εκεί θα ξεχωρίσει και το κερί με τα 10 κιλά αλουμινόχαρτο τυλιγμένο, λες και θα ψήσει κρέας! Το ύψος μάλιστα μπορεί να ξεπερνάει και το κεφάλι του βαστάζοντα, μη περάσει κάνας τυφώνας και το σβήσει!







Ελπίζουμε και φέτος να μη λείψουν όλα αυτά τα έθιμα! 
Καλό Πάσχα και καλή φώτιση να έχουμε!!


By Stam

5 σχόλια:

Vickie είπε...

Απλα απιστευτο! Σαν να με βλεπω!

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxa!!!!! Kathe xrono 12 para!! Kathe xrono omws!!!!!

Ανώνυμος είπε...

12 para 5 ekei!!!

Ανώνυμος είπε...

Πωπω! Τσουρεκια και φετος με τα βεγγαλικα!

Ανώνυμος είπε...

Δυο ωρες μετα το Χριστος Ανεστη οι πιστοι με κατανυξη συγκεντρωνονται για να πουν αλλο ενα μεγαλο εδαφιο της Εκκλησιας."Και οπως θα παιρνω τις στροφες....."""

Δημοσίευση σχολίου

Like us Αραχτα!