Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΕΣΥ ΚΙ Η ΤΥΧΗ ΣΟΥ...ΓΕΛΑΕΙ!


Ωραίο πράγμα ο ύπνος! Ας το παραδεχτούμε! Σε ξεκουράζει, σου παγώνει όλα τα προβλήματα και σε γιατρεύει από πολλά! Πέρα όμως από τα ευεργετικά στοιχεία του, όπως πολλοί έχουμε παρατηρήσει, έχει και ορισμένα αστεία στιγμιότυπα με μικρές δόσεις αμηχανίας ως και ενόχλησης! Λίγο πολύ αποτελούν κοινό τόπο για όλους και κάθε φορά προκαλούν την ίδια αντίδραση όσες φορές και να επαναληφθούν. Παρακάτω λοιπό παραθέτω τα πιο συνηθισμένα, κατά τη γνώμη μου, από αυτά! Ταυτιστείτε μαζί!



Το τίναγμα ή ηλεκτροσόκ: Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει! Εκεί που έχει στρώσει ο ύπνος, ξαφνικά σαν τρελός τινάζεσαι σαν να γίναν εκρήξεις στα άκρα σου, και ξυπνάς με ένα χαμένο βλέμμα, λες και σου κάναν λοβοτομή και δε θυμάσαι τίποτα! Αυτή η κατάσταση σχεδόν πάντα, συνδέεται με το αν δούμε ότι πέφτουμε από γκρεμό, ταράτσα, γέφυρα και γενικά ότι μας τοποθετεί σε ψηλά σημεία. Οπότε με τον καιρό υποσυνείδητα, άπ' αξ κι αρχίσει να οδηγείται ένα όνειρο προς τέτοια μέρη, την ψιλιάζεσαι τη δουλειά! Όταν το βλέπεις σε άλλον, αρχικά θες να φέρεις παπά γιατί νομίζεις δαιμονίστηκε, αλλά μετά τα 5 πρώτα αμήχανα δευτερόλεπτα, γελάς. Εκεί που έβλεπες έναν ήσυχο άνθρωπο να κοιμάται, χωρίς λόγο μπαίνει στην πρίζα. Αντίθετα όταν το παθαίνεις εσύ, εκτός του ότι σου χαλάει τη ροή του ύπνου, η πρώτη σκέψη των νευρώνων σου είναι η χλεύη που θα φας αν είναι κάποιος γύρω σου. Προσοχή θέλει όταν κοιμάσαι δίπλα σε άλλο πρόσωπο. Προκαλεί τραυματισμούς και μπορεί να βρεθεί από το κρεβάτι σε άλλο δωμάτιο!


Το ροχαλητάκι: Ένας πρόχειρος παραλληλισμός θα ήταν ότι αποτελεί το λόξυγγα του ύπνου. Το ροχαλητάκι είναι μικρής διάρκειας, ένα σύντομο "χρρ" ίσα ίσα να σε αφυπνίσει. Συνήθως συμβαίνει στο πολύ αρχικό στάδιο ύπνου που δεν είχες προγραμματίσει! Τώρα ο ρόλος του είναι μεικτός. Αν δεν ήθελες να κοιμηθείς αλλά ήταν πάνω από τις δυνάμεις σου, μπορεί να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι. Μόλις κλήσεις τα μάτια, στην 3η-4η ανάσα σκάει μύτη, σε ξυπνάει και πανηγυρίζεις που δεν έχασες την υπόλοιπη μέρα! Αν τώρα το έπαιζες μάγκας "όχι δε θα κοιμηθώ, απλά ξεκουράζομαι", το ροχαλητάκι σε δίνει στεγνά στον άλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι με το που σκάει το ροχαλητάκι, πρώτη κίνηση που κάνεις είναι να δεις αν σε άκουσε κάποιος τριγύρω. Για κάποιο λόγο αυτός ο ήχος είναι προσωπική                                               υπόθεση!


Το χέρι κασκόλ: Το χέρι κασκόλ είναι ένα κακόγουστο αστείο του ύπνου σε συνεργασία με το σώμα. Είναι άπειρες οι φορές που θα κοιμηθούμε και ένα από τα χέρια μας θα πάρει τη τολμηρή απόφαση να κινηθεί λίγο πάνω από το κεφάλι. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ροή το αίμα και φυσικά μουδιάζει! Έτσι για λίγα λεπτά έχεις για σουβενίρ ένα χέρι που δε μπορεί να κινηθεί και πρέπει να το κοντρολάρεις με το άλλο. Είναι τόσο άβουλο, που μπορείς να το πιάσεις από την άκρη του και να το πετάξεις σαν κασκόλ, γύρω από το λαιμό σου! Εξού κι η ονομασία. Θυμίζει κάπως τις μπάλες που δέναν στους φυλακισμένους να μη δραπετεύουν! Η φάρσα βέβαια δε σταματάει όταν αρχίσει να ξανακυλά το αίμα, διότι για κάνα λεπτό ακόμα το χέρι θα μοιάζει με πυρηνικό αντιδραστήρα που θα ανατιναχθεί. Αν και λίγο σκιαχτικό στην αρχή, γιατί ψάχνεις το άλλο χέρι σου όταν ξυπνάς, εν τούτοις το σώμα προνοεί και σου μουδιάζει μόνο το ένα. Ανθρωπιά!


Μιλάω μόνος μου: Είναι τα πολύ γνωστά, μονόπρακτα του ύπνου! Ο συνδυασμός του τι βλέπεις, με το πόσο κουρασμένος είσαι σε κάνει ραδιόφωνο την ώρα που κοιμάσαι. Το τι θα πεις δεν είναι στάνταρ και για την ακρίβεια δεν είναι πάντα κατανοητό. Ξεκινάς με μια λέξη και το υπόλοιπο είναι μια μίξη αραβολατινικών και θορύβους! Η μόνη περίπτωση που επηρεάζεται αυτός που κοιμάται είναι όταν αρχίσει να κάνει αποκαλύψεις και μες το παραμιλητό του είναι σαν να του κάναν τον ορρό της αλήθειας. Κατά τα άλλα, οι συνέπειες βρίσκουν τους γύρω του. Η κλασική παγίδα είναι το να ξεκινήσεις και διάλογο με κάποιον που παραμιλάει. Μάλιστα παρεξηγιέσαι κι όλας γιατί εσύ του απαντάς κανονικά κι αυτός αλλάζει θέμα! Μέχρι που γυρνάς και κοιτάς ότι έχει κλειστά τα μάτια. Γιατί αν είναι ανοικτά και παραμιλάει, ετοιμάσου να σου γραπωθεί και στο νταβάνι! Το παραμιλητό φυσικά παίζει και να σε ξυπνήσει. Εκεί ξυπνάς με ένα ξινισμένο ύφος που ο "συνομιλητής" σου έφυγε χωρίς να πει γεια!


Τι είδα τώρα: Όσο εκνευριστική είναι αυτή η κατάσταση, άλλο τόσο ενδιαφέρον προκαλεί! Είναι η περίπτωση που μες τον ύπνο σου είδες μια αλληλουχία πραγμάτων άκρως ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά που εκείνη την ώρα βγάζαν το απόλυτο νόημα! Για παράδειγμα " Περπατάς σε ένα δρόμο, κι ενώ κάνεις στάση για να αγοράσεις ένα υποβρύχιο από το παγωτατζίδικο, ξαφνικά ένα ρομπότ με γαλόνια σου ζητάει να χορέψετε πάνω στον πάγο με σανδάλια" ή "ανοίγεις την πόρτα να βγεις, κι αφού το ασανσέρ σε αφήσει στη ταράτσα είσαι έτοιμος να αρχίσεις τον αγώνα τένις με μια αρκούδα που φοράει σακάκι και μιλάει Αγγλικά". Απλές καθημερινές εικόνες! Με αυτόν τον τρόπο ξυπνάς με ένα κεφάλι, σαν να έλυνες μαθηματικές εξισώσεις! Προσπαθείς να θυμηθείς όλα αυτά τα διάσπαρτα κομμάτια, και ακόμα καλύτερα, προσπαθείς να βγάλεις το νόημα πίσω από αυτά! Επιπλέον απόγνωση υπάρχει όταν στο σενάριο περιλαμβάνεται και ανάγνωση! Στο 99% των περιπτώσεων δε μπορείς να διαβάσεις κανένα κείμενο σε ένα όνειρο! Παρόλα αυτά είσαι σίγουρος πως το διάβασες και προσπαθείς να φέρεις τις λέξεις στο μυαλό! Το αποτέλεσμα το πιθανότερο θα είναι να θυμηθείς μια ξεχασμένη σημείωση που είχες κρατήσει να πάρεις φέτα από το μάρκετ.


Φλιπεράκι: Για όσους δε θυμούνται τα φλιπεράκια (γιατί τα πήρε η μπάλα μαζί με τα φρουτάκια) μπορούν να το παρομοιάσουν με συγκρουόμενα. Το φλιπεράκι σου κάνει πολύ άσχημο παιχνίδι. Κάθε αλλαγή στάσης στον ύπνο μπορεί να σε βρει να χτυπάς τοίχους, να ρίχνεις κορνίζες, μπουκάλια, μπιμπελό, να κοπανάς το διπλανό σου κτλ. Για κάποιο λόγο, δε μας χωράει ο τόπος. Δεν υπάρχει συναίσθηση του χώρου και κοπανιόμαστε σαν τρελοί. Προσπαθούμε να βολέψουμε τα σκεπάσματα και κλοτσάμε τα πάντα. Τα πρώτα χτυπήματα δε πειράζουν, όσο όμως παίζεις ντέφι με τα έπιπλα και τα πράγματα γύρω σου, αργά ή γρήγορα οδηγείσαι στο να ξυπνήσεις! Συνήθως είμαστε έτοιμοι να ξυπνήσουμε εκείνη την ώρα, και για αυτά τα τελευταία πολύτιμα λεπτά ύπνου, ψάχνουμε τη μυθική θέση που θα μας χαρίσει την υπέρτατη ξεκούραση (κάτι που δεν έκανε όλος ο υπόλοιπος ύπνος). Για αυτό και θα υπάρξουν απώλειες από το σκηνικό!


Η κράμπα: Αν μπορούσε να προσομοιωθεί σε βασανιστήριο, αυτή τη στιγμή δε θα υπήρχαν μυστικά από κανέναν! Η πρωινή κράμπα στα πόδια! Η διαδικασία είναι απλή. Ξυπνάς, αρχίζεις να τεντώνεσαι και πάνω στην απόλαυση... σουβλιά στο πόδι και κατά πλειοψηφία στην γάμπα! Ο πόνος σου δίνει τέτοιο πέταγμα ικανό να σε σηκώσει από το κρεβάτι να φτιάξεις καφέ και να παίξεις ένα ματσάκι στη μπασκέτα, χωρίς να έχεις ούτε 1 δευτερόλεπτο που ξύπνησες. Η στιγμή πόνου είναι μοναδική και φυσικά..διαρκεί! Για κάνα λεπτό το πόδι έχει κλειδώσει, τα νεύρα παίζουν ντραμς και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το σταματήσεις! Απλά υπομένεις. Το 1 λεπτό φαντάζει αιώνας. Εκείνη την ώρα σκέφτεσαι θα γίνω καλύτερος άνθρωπος, δε θα ξανακάνω τίποτα κι άλλα τέτοια, αρκεί να σταματήσει! Και εκτός όλων αυτών σε αφήνει και με την επιφύλαξη να ξανατεντωθείς μη σου σκάσει και 2ο γύρο. Δύσκολες καταστάσεις.


Η μπλόφα: Θα κλείσω με κάτι που δε σχετίζεται άμεσα με τον ύπνο, αλλά συμβαίνει στη διάρκεια αυτού. Θα αναφερθώ στο άτιμο ρολόι. Όχι όμως γενικά. Μιλάω για εκείνη την άκαρδη στιγμή που είσαι μισοξύπνιος πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι και σκέφτεσαι να δεις τι ώρα είναι. Εκεί τώρα είναι τζόγος. Αν έχεις σηκωθεί, μισή ώρα και πάνω νωρίτερα από το προβλεπόμενο ξύπνημα, ξανακοιμάσαι με ένα διάπλατο χαμόγελο γιατί έχεις περιθώριο. Υπάρχει όμως κι εκείνη η σαδιστική στιγμή που έχεις σηκωθεί πολύ κοντά στην ώρα που θα ξύπναγες κι όλα τότε είναι μάταια. Από τη μια μένεις ξαπλωμένος, κι από την άλλη δε κοιμάσαι. Ο χρόνος κυλάει βασανιστικά και αυτά τα 5 λεπτά σε κάνουν να νομίζεις ότι είναι η αιτία που θα είσαι κουρασμένος την υπόλοιπη μέρα κι ας κοιμήθηκες 8 ώρες! Φυσικά αυτό το φαινόμενο έχει τις παραπάνω παρενέργειες μόνο αν έχεις να σηκωθείς για δουλειά ή κάποια υποχρέωση!


Ελπίζω πως κάποιοι εκεί έξω συμμερίζονται τις παραπάνω καταστάσεις! Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα!


By Stam

3 σχόλια:

Μονη στο σπιτι είπε...

Καταραμένο τίναγμα!!!! Έχω φάει "ξύλο" σε τίναγμα του διπλανού... Και φυσικά άτιμη κράμπα... Δε θα το ξανακάνω το υπόσχομαι!!!!! χαχαχαχα.... Και βέβαια, με φλιπεράκι έχω βρει την αδερφή μου στο πάτωμα!!! Στριφογυρνούσε, κοπανιόταν ώσπου έπεσε και τελικά βολεύτηκε εκεί στο χαλί δίπλα στο κρεβάτι! χαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωη μπλοφα! απο το νηπιαγωγειο μεχρι το πανεπιστημιο και την δουλεια το ιδιο συχαμενο πραγμα! Μα γιατι να πρεπει να με πιανει κατουρημα 5 λεπτα πριν χτυπησει το ατιμο το ξυπνητηρι???2 ωρες πριν δεν μπορουσε??? Εκει!!! να βασανιστω!!!

xaris είπε...

Δεν θα ξεχασω την ευτυχια στο στρατο να ξυπναω τυχαια κανα 2ωρο πριν το εγερτηριο για να συνειδητοποιησω πως εχω ωρες υπνου ακομα μπροστα μου...

Δημοσίευση σχολίου

Like us Αραχτα!