Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΕΙΤΕ GREEKLISH??




Ζουν ανάμεσα μας!.. Και στοιχειώνουν καθημερινά όλων των ειδών τις γραπτές μας συνδιαλέξεις, από την αποστολή ενός απλού μηνύματος μέχρι την επί ώρες γραπτή επικοινωνία μέσω Facebook , twitter και πάσης φύσεως social networks…

Είναι η γνωστή μόδα να γράφουμε ελληνικά χρησιμοποιώντας  λατινικούς χαρακτήρες!
Αλήθεια όμως τι έχει οδηγήσει σε αυτή την όλο και πιο διαδεδομένη συνήθεια, και τελικά πόσο ακίνδυνη είναι…;
Μην είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το κυκλοφοριακό , η τρύπα του όζοντος που μεγαλώνει, το λιώσιμο των πάγων, το καυσαέριο;…. Όχι γλυκέ μου Ελληνάρα… παραδέξου το… είναι η ΒΑΡΕΜΑΡΑ  σου  να πατήσεις ένα alt+shift για να γυρίσεις το πληκτρολόγιο στα ελληνικά!
Στον αντίλογο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι λέξεις είναι συντομότερες και έτσι η συνομιλία γίνεται ταχύτερα…
Αλλά επειδή ως γνωστών είμαστε λαός που εξετάζει τα πράγματα επιφανειακά έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αύξηση της ταχύτητας  διότι:

Η γραφή διαφέρει από άτομο σε άτομο ακόμη και από λέξη σε λέξη ακόμη και μέσα στο ίδιο κείμενο (Γενικώς καθείς γράφει το μακρύ του και το κοντό του!!!). Δεν υπάρχει δηλαδή ένα πρότυπο.

Η απλοποίηση των διφθόγγων που κυρίως συμβαίνει μεταβιβάζεται στην ανάγκη για  χρησιμοποίηση  2 γραμμάτων για την απόδοση συνήθως συμφώνων   πχ.  Θ-> th,  ξ->ks κλπ. (Δε το είχες σκεφτεί ε?!)


Αποτέλεσμα: Κανένα απολύτως όφελος…  Αντιθέτως πολύ μεγάλη ζημιά…

Ναι αυτή η απλή συνήθεια είναι ένα βαρύτατο πλήγμα για την ελληνική γλώσσα!
Αφενός χάνεται κάθε ύπαρξη ορθογραφίας, το λεξιλόγιο φτωχαίνει συνεχώς και κυρίως γίνεται τόσο εθιστικό που όταν προσπαθούμε να γράψουμε κανονικά δυσκολευόμαστε σημαντικά. Τα αποτελέσματα όμως αυτά είναι πολύ πιο δραματικά όταν συμβαίνουν σε νέα άτομα που τώρα μαθαίνουν την ελληνική και που υποτίθεται ότι θα είναι και αυτοί που θα πρέπει να την διαιωνίσουν και να την διαφυλάξουν αναλλοίωτη.

Ευλογημένοι Κινέζοι …δεν κινδυνεύετε… η ζωγραφική δεν μετατρέπεται σε χαρακτήρες!
Α! Και φυσικά μη θεωρήσει κανείς ότι το φαινόμενο αυτό είναι εξέλιξη, που πρέπει να μάθουμε να συμβαδίζουμε με αυτή! Όχι! Δεν είναι εξέλιξη. Είναι ανούσιο βόλεμα. Επίσης το να θες να διαφυλάξεις τη κληρονομιά σου, σε μια χώρα που έδωσε τα φώτα της στον κόσμο, δεν είναι συντηρητική ιδέα. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, κι όποιος δε το καταλαβαίνει, είναι λυπηρό γιατί αυτό σημαίνει πως δε πιστεύει πλέον σε αξίες.

Το να φυλάξεις τα αγαθά, είναι δυσκολότερο
από το να τα αποκτήσεις. Δημοσθένης.
Είναι καιρός, μέσα σε όλη αυτή την πίεση που δεχόμαστε και τον άτυπο πόλεμο να περισώσουμε ότι μπορούμε και κυρίως την γλώσσα μας… ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γένους μας για το οποίο θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι… γιατί πολλοί λαοί ζηλεύουν τον πλούτο της και την μοναδικότητα της!



Ναι είμαστε μοναδικοί και σπάνιοι!!! Και ναι και ο ναρκισσισμός είναι χαρακτηριστικό του γένους… τι να κάνουμε ουδείς τέλειος… απλώς είμαστε τόσο κοντά …που πρέπει να ανησυχούμε….!








By *Vickie*

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο τοτε που εκοψα τα greeklish και γραφω ελληνικα, νιωθω οτι ανακαλυψα τον τροχο!

Ανώνυμος είπε...

toulaxiston na grafan ki oi alloi Engligreek! (oups, greeklish...)

Ανώνυμος είπε...

Το νοημα ειναι αυτο να μπορεσει να περασει στους νεους! Με σωστο τροπο ωστε να μη νιωσουν οτι τους βαζουμε σε καλουπια, αλλα να αποβαλλουν αυτη τη συνηθεια συνειδητα κι επειδη το θελουν!

Μονη στο σπιτι είπε...

Πολλοί διαλέγουν τα greeklish για να αποφύγουν τα εμφανή ορθογραφικά λάθη και τους τόνους. Επίσης, πολλές λέξεις και συντομογραφίες στη συνομιλία είναι αγγλικές οπότε πρέπει να είσαι συνεχώς με το alt + shift στα δάχτυλα (πχ brb asap κα.) Αλλά κάνει ζημιά... δεν το συζητώ! Ειδικά στα μικρά που ακόμη μαθαίνουν! Αλλά και στους μεγάλους!!! Όταν πήρα κατεύθυνση στη σχολή και έκανα φωνητική γραφή έγραφα με greeklish αλλά "ανορθόγραφα" μιας και στη φωνητική απεικονίζεις φωνήματα.... πχ. νυστάζω-> /nistazo/ ανόρθωση-> /anorθosi/... και πάει λέγοντας! Ήμουν ανορθόγραφη και στα δύο (greeklish και ελληνικά,- είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι στα greeklish διατηρείται η ορθογραφία και υπάρουν κανόνες κλπ, αλλά αυτό το κάνουν πολλοί λίγοι!) Στο τέλος ξέχασα την ορθογραφία εντελώς! χαχαχα...

Phoenix είπε...

Γενικά για την μετατροπή των γραμμάτων το θ συνήθως γράφεται και έτσι 8.

Τώρα αυτό που λες για τους Κινέζους είναι άκυρο, επειδή το πως μεταφέρεις τα σύμβολα έχει να κάνει με το πως προφέρονται. Βέβαια αν τα αλφάβητα είναι συγγενή ακόμα καλύτερα (πχ ότι πολλοί το γ το γράφουν g και το χ x ενώ προφέρονται τελείως διαφορετικά). Σου χω και δείγμα απο japanish:
http://youtu.be/RXVEx050gtc

Τώρα γενικά το αν τα greeklish χαλάνε την γλώσσα. Είναι το πως έχεις μάθει από μικρός. Όσο και να γράψω σε greeklish αν μετά πάω να γράψω σε ελληνικά και κάνω κάποιο λάθος από την βιασύνη (ή επειδή έχω συνήθισει στα greeklish) θα μου χτυπήσει στο μάτι και θα το ψάξω να το διορθώσω.

Vickie είπε...

το σχολιο για τους κινεζους ειναι απλα χιουμοριστικο! σαφως και τα θεμα εχει να κανει με το πως προφερεται η γλωσσα. εγω προσωπικα εχω πολλες φορες "ξεχασει" την λεξη στα ελληνικα επειδη εχω χασει λογω greeklish την οπτικη επαφη...και φυσικα η επιδραση ειναι χειροτερη οταν εχει να κανει με νεους που τωρα μαθαινουν την γλωσσα

Nikos είπε...

Για ολους εμας που πετυχαμε τον ερχομο των greeklish, ισως δεν αποτελει ιδιαιτερο προβλημα, καθως εχουμε αποτυπωμενη τη γλωσσα και τα στανταρ της! Για τα παιδια ομως που συνηθιζουν τα greeklish πριν βγουν απο τη κουνια, ειναι σιγουρα μια κακη συνηθεια!

Δημοσίευση σχολίου

Like us Αραχτα!