Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ!



Αυτοκινητιστής, ταξιτζής, σοφέρ, ταρίφας, κιτρινιάρης είναι μερικοί χαρακτηρισμοί που σχετίζονται με το ευαίσθητο επάγγελμα του οδηγού ταξί. Τα ταξί βρίσκονται παντού στους ελληνικούς και όχι μόνο δρόμους, στο λεκανοπέδιο αλλά και στην επαρχία. Πολλές φορές θα δεις σε συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου περισσότερα κίτρινα αυτοκίνητα απ’ότι όλα τα υπόλοιπα. Συχνό φαινόμενο είναι να διαπληκτιστείς με κάποιον οδηγό ταξί γιατί εξαιτίας του δεν πρόλαβες το φανάρι ή ή γιατί ο προορισμός σου δεν βολεύει την κούρσα του ή επειδή δεν του αρέσουν τα μούτρα σου και δεν σε βάζει ρε αδελφέ στο όχημα του. Δεν σχολιάζω καν φαινόμενα όπως διπλή ταρίφα ή συμπεριφορά κοντά σε λιμάνια, αεροδρόμια και ΚΤΕΛ.( Είναι μεγάλο θέμα από μόνο του αυτό).
Έστω λοιπόν ότι μπήκες στο ταξί και αφού κάθισες και τακτοποιήθηκες λες τον προορισμό σου στον οδηγό… Ξέρεις τι σε περιμένει από δω και πέρα???


Για να δούμε αναλυτικά ορισμένες συνηθισμένες κατηγορίες οδηγών ταξί….

Ταξιτζής- Ψυχολόγος: Είναι μια κατηγορία οδηγών έτοιμων να δώσουν λύση σε κάθε προβληματισμό σου. Ακόμα και αν δεν υπάρχει αυτός, θα δημιουργηθεί, μη στεναχωριέσαι . Αφενός σε ρωτάει πράγματα για σένα όπου...  «μπορεί και να γίνει λιγάκι αδιάκριτος», αφετέρου, όλα έχουν μια αιτία και μια εξήγηση που σίγουρα αυτός την έχει. Είναι χρόνια στη πιάτσα και έχει δει πολλά. Σίγουρα θα βρει λύση στο πρόβλημα σου!!! Αγαπημένη του φράση "εγώ που λες, το τιμόνι με έχει διδάξει πολλά!"



Ταξιτζής-μιλάω ακατάπαυστα: Είναι μια κατηγορία οδηγών που δεν μπορεί την ησυχία… για το λόγο αυτό αν είσαι τύπος που θες την ησυχία σου την πάτησες που μπήκες στο ταξί του!! Ετοιμάσου να ακούσεις από αθλητικά και πολιτικά μέχρι ζώδια και μαγειρική!! Ξέρει τα πάντα γιατί ενημερώνεται πάντα από τους καλύτερους! Είναι σαν να βλέπεις Μενεγάκη, Μελέτη, Τατιάνα και Λιάγκα–Σκορδά, ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ!!! Εξοπλίσου με υπομονή μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου.  Επειδή η κατηγορία αυτή είναι μεγάλη μπορεί κάποιος να συναντήσει και πιο εξειδικευμένα παραδείγματα υποκατηγοριών, π,χ  ταξιτζής-Λίτσα Πατέρα (ξέρει αναλυτικά τι παίζει με ζώδια ωροσκόπους κτλπ…) ή ταξιτζής αθλητικογράφος -τύφλα να'χει η αθλητική Κυριακή-  και πολλά άλλα που θα δούμε στη συνέχεια.. Αγαπημένη έκφραση "άκου εδώ να μαθαίνεις..."

Ταξιτζής- ραλίστας:  Κατηγορία οδηγού που δεν ξέρει τι σημαίνει φρένο, προτεραιότητα, φανάρι, πεζός και γενικά ασφαλής  συμπεριφορά οδήγησης. Απότομες στροφές, απότομες εκκινήσεις και φρεναρίσματα με αποτέλεσμα να νιώθεις jet lack, λες και κατέβηκες από πτήση της Taliban airways… Συνήθως νευρικός άνθρωπος, πάντα με ένα 2κιλο φραπέ στην ανάλογη θήκη, δεν τολμάς να του μιλήσεις γιατί παίζει να τα ακούσεις άσχημα και να βρεθείς και έξω από το ταξί κακήν κακώς ακόμα και στην εθνική. Ο ραλίστας επίσης, από τη στιγμή που θα πατήσεις πόδι στο δρόμο βλέπει λαμπάκια εκκίνησης και να του κουνάνε καρό σημαία! Οπότε ότι πράγματα έχεις ξεχάσει μέσα, χαιρέτα τα! Δε θα τα ξαναδείς ποτέ! Έπρεπε να ήσουν έτοιμος από πριν, με όλες τις τσάντες στο χέρι. Αγαπημένη έκφραση "Ρεεε, δεν κοιτάς??" η οποία συνήθως υποκαθιστά και τον ήχο της κόρνας!


Ταξιτζής-πολιτικοποιημένος: Τι να πεις για αυτή τη κατηγορία οδηγών; Στο ταξί του το ράδιο παίζει σε μεγάλη ένταση, σε σταθμό με πολιτικο-οικονομικές ειδήσεις και συζητήσεις και ο οδηγός σχολιάζει μουρμουρίζοντας. Προσοχή! Μην κάνεις το λάθος να μιλήσεις!!! ΜΗΝ βγάλεις κιχ!! Ακολουθεί κήρυγμα…. Δεν έχεις επιχειρήματα, δεν έχεις καν δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου! ΘΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ. Θα σε βλέπει όπως η κυβέρνηση την αντιπολίτευση. Ο λόγος του οδηγού είναι ΝΟΜΟΣ μιας και βρίσκεσαι μέσα στο όχημα του. Και πριν φύγεις μη ξεχάσεις να ψηφίσεις και στην κάλπη. Αγαπημένη φράση " Α, ρε καλά τα'λεγε ο τάδε, αλλά εμείς..."

Ταξιτζής- προπονητής/οπαδός: Μπήκες σε ταξί Δευτέρα πρωί πρωί ;;; Είχε Derby την προηγούμενη μέρα???? Ετοιμάσου! Αυτή η κατηγορία οδηγών έχει πολλά κοινά στοιχεία με την προηγούμενη του πολιτικοποιημένου καθώς δεν έχεις δυνατότητα για διάλογο!! Μην εκπλαγείς αν μπεις και τον δεις να φοράει ακουστικά και να κρατάει μικρόφωνο μετάδοσης αγώνα. Αν δε πρόλαβες να δεις το ματς χθες, μη φοβάσαι, δίπλα σου θα έχεις μια ζωντανή αναπαράσταση. Φυσικά η κουβέντα ξεκινάει με κράξιμο του διαιτητή. Ίσως σε ρωτήσει και τι ομάδα είσαι, αλλά η απάντηση δεν παίζει ρόλο ακόμα κι αν η ομάδα σου κέρδισε με 10 - 0 την 100 φορές συνεχόμενη πρωταθλήτρια κόσμου...Αν υπάρχει και το μικρόβιο του προπονητή μέσα του, τότε ετοιμάσου να ακούσεις τα εξής:
"Εγώ θα έβαζα τον Χ στο κέντρο, ο Ψ είναι τελείως παλτό. Ο Ζ είναι γεννημένος για σέντερ φορ Η ομάδα δεν στήθηκε καλά το Σάββατο δεν ξέρει ο κόουτς κτλ."
Κάποιες φορές έχεις την αίσθηση οτι η φωνή του κάνει και παράσιτα, ενώ αντί για κόρνα σφυράει, ενώ στο κόκκινο φανάρι τρελαίνεται γιατί νομίζει είναι κόκκινη κάρτα. Αγαπημένη φράση " Αυτός ρε...αυτός είναι παλτό. Αλλά που να ξέρει αυτός από παίκτες..."


Ταξιτζής- σκυλάς : (Εδώ είμαστε!!!) Έχεις πονοκέφαλο;;; Έχεις άγχος να προλάβεις;;;; ΧΑΛΑΡΩΣΕ!!!! Ο πονεμένος- νταλκαδιασμένος οδηγός είναι εδώ για να σε ξεσηκώσει με αυθεντικές λαϊκές (και όχι μόνο) μελωδίες και στοίχους βγαλμένους από τη ζωή. Το ηχοσύστημα του ταξί στη διαπασών και η γλυκιά φωνούλα του οδηγού να συνοδεύει κάθε πονεμένο couplet και refrain!   Κοντά στον λεβιέ της ταχύτητας άπειρα σκορπισμένα cd του Καρρά, Τερζή, Πάολα, Τσιτσόπουλο και το best collection από το 18ο χιλιόμετρο Λαμίας. Συνήθως καδένα χρυσή, νυχάκι στο δαχτυλάκι και χρυσό αλυσιδάκι στο χέρι είναι η φόρμα εργασίας. Αγαπημένη φράση " Δωωωωσεε!!! Αυτά είναι τραγούδια!!"

Ταξιτζής- ξερόλας: Είναι κάτι ανάμεσα σε ψυχολόγο και πολυλογά, έχει την απάντηση σε κάθε σου ερώτηση και έχει άποψη για τα ΠΑΝΤΑ. Έχει γνώσεις ιατρικής, μηχανικής, πυρηνικής φυσικής αλλά και ιστορίας, φιλοσοφίας και μαγειρικής, και φυσικά έχει ΠΑΝΤΑ δίκιο. Σε ότι πει λες ναι για να ξεμπερδεύεις. Άμα δει οτι δείχνεις ενδιαφέρον, ετοιμάσου να σου φέρει τον σχολικό πίνακα από το πορτ μπαγκάζ, και να βγάλει έξω τους δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίου να σου κάνει ζωντανά το πείραμα. Βγαίνοντας από το ταξί είσαι πτυχιούχος κι αν πετύχεις κι άλλον τέτοιον στη διάρκεια της μέρας, κάνεις και το μεταπτυχιακό σου. Αγαπημένη φράση " Πρόσεξε με, να καταλάβεις που οφείλεται αυτό..."

Ταξιτζής- αδιάφορος: Προσωπικά αγαπημένη μου κατηγορία. Πολύ απλά, μπαίνεις στο ταξί, λες τον προορισμό σου και απλά πας εκεί χωρίς κηρύγματα, συμβουλές, δυνατή μουσική και κάθε είδους ενόχληση. Πολύ πιθανό να παίζει κάτι χαλαρό στο ραδιόφωνο ίσα ίσα να σπάει την πλήξη της στιγμής. Βέβαια υπάρχουν και φορές που είναι τόσο ήσυχος που έχεις την αίσθηση οτι κάποια στιγμή θα γείρει προς το πλάι και θα δεις να έχει ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη του... Αγαπημένη φράση " Εδώ είναι καλά?... είναι 4 ευρώ..." .


Ταξιτζής- ΟΧΙ: Μια πολύ σύντομη κατηγορία. Με τον "όχι" δε προλαβαίνεις να έρθεις σε επαφή διότι... δε προλαβαίνεις καν να μπεις. Είναι αυτός που θα του πεις " ελεύθερο" ή "εδώ πιο κάτω πάω" και θα σου πει "όχι". Οι λόγοι που θα στο πει ποικίλλουν, το σίγουρο όμως είναι οτι κατά 90% θα τον πετύχεις σε στιγμή που χρειάζεσαι ένα ταξί απαραίτητα! Μισητή φράση "Ναι". 



Ταξιτζής- Συμφέρει: Ο "συμφέρει" είναι - κατά τον ίδιο πάντα- ένας πολύ πρακτικός άνθρωπος! Πήρες ταξί με οδηγό συμφέρει?... ετοιμάσου να συλλέξεις και όλους τους υπόλοιπους περαστικούς που θέλουν ταξί! Όλοι οι καλοί χωράνε! Αφού το κάνουν οι σαρδέλες στο κουτάκι, θα το κάνεις κι εσύ! Εξάλλου θα κάνεις και μια πολύ όμορφη βόλτα από Ηλιούπολη προς Πέραμα, στάση Ζωγράφου και... έφτασες Πειραιά! Ο "συμφέρει" επίσης ξέρει πολύ καλύτερα τη διαδρομή του σπιτιού σου από εσένα! Μη του λες λοιπόν ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος, διότι το φυτεμένο GPS στο μυαλό του υπολογίζει πάντα τον πιο "γρήγορο" δρόμο για σένα... αχάριστε! Κάτσε αναπαυτικά λοιπόν πίσω, κι απόλαυσε τα νουμεράκια στο κοντέρ πως ανεβαίνουν όμορφα. Κάποτε θα φτάσεις! Αγαπημένη φράση: "Έμπα! Προς τα εκεί πάμε!"


Συγγνώμη αν ξέχασα κάποιον τύπο στις παραπάνω κατηγορίες (δεν έγινε σκόπιμα). Θέλησα να μεταφέρω με λίγη δόση υπερβολής κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολυαγαπημένης αυτής κοινωνικής ομάδας που όσο και αν ακούν πολλά κατά καιρούς (δικαίως ή αδίκως) εν τέλει τους έχουμε ανάγκη.


By Tanasius_D
(μικροπροσθήκες  By Stam)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

skulas forever! zwntano karaoke se taxi!

Ανώνυμος είπε...

xaxa taxitzis skulas!!! einai mia pragmatikotita!!!

Ανώνυμος είπε...

o milaw akatapausta, 7 h wra to prwi, kai na exei kai kinhsh... gonatisma...

Ανώνυμος είπε...

Να προστεθεί και ο "Στην πέφτω γιατί είμαι ωραίος και μπορώ..." παρακαλώ πολύ!!!! Μισητή κατηγορία!!! χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Ton klefth ksexasate, pou den douleuei to konter kai den exei na sou dwsei kai resta!!

Ανώνυμος είπε...

k ton "siga tis portes" :)

Ανώνυμος είπε...

xaxaxa Nai, o siga tis portes classic!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και ο ταρίφας "Τατσόπουλος" που έχει πάρει την μισή Αθήνα, Στανταρ θα σου πει για ενα τυχερο που προεκυψε με παντρεμενη ή φοιτητρια που πηρε αφραγκη απο τα μπουζουκια ξημερωματα. Αγαπημένες φράσεις "Ε, ρε μικρέ όταν ήμουν εγώ στην ηλικία σου..." και "να την παρουμε την κοπελια? (δειχνοντας πιπινακι με νοημα)"

Δημοσίευση σχολίου

Like us Αραχτα!