Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ....



Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς εάν είναι δυνατόν να είναι υπαρκτή η παραπάνω συνθήκη. Συγκρίνεται η αξία της υγείας με την αξία του χρήματος; Ή ας το διατυπώσουμε αλλιώς. Συγκρίνεται η αξία του χρήματος με την αξία της υγείας; Τι είναι άραγε ποιο σημαντικό για τον σύγχρονο άνθρωπο;

Όλα αυτά τα ερωτήματα , δημιουργήθηκαν με αφορμή το ανάγνωσμα της έρευνας του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το aids. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο αριθμός των κρουσμάτων του aids, τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 53% στον γενικότερο πληθυσμό. Αυξημένη ωστόσο πλειοψηφία παρουσιάζουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, όπως και οι παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, σημαντική αιτία αύξησης των κρουσμάτων του aids, σύμφωνα με τα λεγόμενα του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά, οφείλεται στην «επιθυμία» των τοξικομανών να κολλήσουν τον ιό, προκειμένου να εισπράττουν το επίδομα των 700 ευρώ, που δικαιούνται οι οροθετικοί (αυτοί που έχουν τον ιό).

Στην προκειμένη περίπτωση διαπιστώνει κανείς ότι τα χρήματα είναι πλέον η υπέρτατη αξία της ζωής ενός ανθρώπου. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζουν τη ζωή τους, κυριολεκτικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ποσό που θα τους εξασφαλίσει μάλλον τις «δόσεις» του μήνα. Η υγεία βρίσκεται σε δευτερεύουσα μοίρα πλέον. Είναι λυπηρό να ακούς τέτοια δυσάρεστα ή και τραγικά γεγονότα να συμβαίνουν σε μια χώρα που θεωρείται ανεπτυγμένη. Εν πάση περιπτώσει οι συνθήκες αυτές αποδεικνύουν την εξαθλίωση που βιώνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο φόβο ότι περιπτώσεις τέτοιου τύπου θα αυξηθούν ραγδαία. Οι επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται στους πολίτες από την κυβέρνηση θα τους οδηγήσουν σε τέτοιες συμπεριφορές.

Βέβαια, οι τοξικομανείς αποτελούν ούτως ή άλλως ειδική κατηγορία υπό την έννοια ότι διακατέχονται ήδη από την μανία των ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, το κράτος θα έπρεπε να προβλέπει φροντίδα αποτοξίνωσης από πολύ περισσότερα κέντρα θεραπείας αλλά και φροντίδα ομαλής κοινωνικής επανένταξης ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Ένας λόγος παραπάνω να μην υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας. Όλα αυτά βέβαια σε έναν ιδεατό τύπο κράτους. Δυστυχώς όχι στην Ελλάδα!

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των οροθετικών, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σύλλογος οροθετικών από το 2009. Βασικοί στόχοι είναι η καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού HIV, καθώς και ο περιορισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. Ο σύλλογος φροντίζει για την πρόληψη αλλά και την προστασία και ευρύτερη υποστήριξη των ομάδων αυτών. Απλοί πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και ως εθελοντές στις εκστρατείες πρόληψης που διοργανώνονται.

Στο παιχνίδι health vs money, δυστυχώς τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι το σκορ είναι 0-1. Τα χρήματα σαφώς κάνουν τη ζωή ευκολότερη αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν φέρνουν την ευτυχία. Η αλληλεγγύη είναι η αρετή που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε άνθρωπο να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Αν τη χρησιμοποιήσει ίσως υπάρχει ελπίδα να αλλάξει το σκορ του παιχνιδιού στο 1-0.


By S.F.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

dustuxws file mou stin epoxi mas kai eidika sti xwra mas to na exeis xrimata den sou exasfalizei oti tha eisai ugihs, antithetws gia na eisai ugihs einai aparaititi proupothesi na exeis xrimata! blepe ESY (ethniko sustima ugeias)

Nikos είπε...

kala ta leei o filos! Kaka ta psemata, exoume ftasei se shmeio xwris xrhmata na mh ginetai tipota! Kanena filotimo. Mhpws na allaze ki o orkos tou Ippokrati na sumperilamvane kai thn ekviastiki misthwsi tou leitourghmatos, pou legetai iatriki??

Δημοσίευση σχολίου

Like us Αραχτα!