Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ!



Από αρχαιοτάτων χρόνων η Ελλάδα θεωρείται η κοιτίδα του πολιτισμού, των πάσης φύσεως τεχνών και φυσικά της υποκριτικής…(Μπορεί να το αρνηθεί κάνεις αυτό με τους πολιτικούς που έχουμε;!). Και παρόλο που η Ελλάδα έχει χάσει τον μπούσουλα τώρα τελευταία σε κάθε τι καλλιτεχνικό και δεν συμμετέχει στη δημιουργία τέχνης, συνεχίζει την αγαπημένη της συνήθεια... να μένει θεατής και να παρακολουθεί τέχνη και φυσικά να σχολιάζει όπως είναι στο DNA της τα πάντα!

Το μικροσκόπιο θα εστιάσει όμως στην 7η τέχνη! Την τέχνη του κινηματογράφου. Μην ενθουσιάζεστε, δε θα γίνει ανασκόπηση σε αυτά τα... “διαμάντια” κουλτούρας που παράγουμε σήμερα, ούτε στα με το ζόρι γέλιο έργα (έρχεται κι η σειρά τους!). Σε αυτό το άρθρο λοιπόν νιώθω την επιτακτική ανάγκη να ταξινομήσω λίγο τους Έλληνες σινεφίλ! Είναι σινεφίλ ουσιαστικοί ή να'χαμε να λέγαμε? Με ποιό σκεπτικό επιλέγουν ένα είδος κινηματογράφου?  Όλα αυτά απαντιούνται από τα παρακάτω:



Ο… Συμφωνώ!!!
Πρόκειται για τον κακομοίρη ή κακομοίρα που τον σέρνει η παρέα από την μύτη και επειδή έχει και λίγο χαμηλή αυτοεκτίμηση κάνει την καρδιά του πέτρα και ακολουθεί. Και καθ’ όλην την διάρκεια της ταινίας αν δεν αποκοιμηθεί από την βαρεμάρα γιατί η παρέα του είναι κουλτουριάρηδες (τρομάρα τους!) και δεν βλέπουν τίποτα λιγότερο από Ταρκόφσκι ( …άντε Αγγελόπουλο για να βλογάμε και τα γένια μας!) δεν θα έχει πάρει πρέφα από το βαθυστόχαστο νόημα που προσπαθούσε 3 ώρες (το λιγότερο!) να του περάσει ο κατά τα άλλα ταλαντούχος ηθοποιός που σίγουρα θα έχει τουλάχιστον καμιά μούντζα βραβεία ερμηνείας… και ο εφιάλτης δεν σταματάει εδώ φυσικά γιατί όσο να πεις ο ηθοποιός δεν θα βγει από την οθόνη να τον ρωτήσει τι ήθελε να πει ο ποιητής….η παρέα του όμως;;; Αυτός ο ταλαίπωρος λοιπόν θεατής στο τέλος της ταινίας θα έρθει αντιμέτωπος με αυτό τον εφιάλτη και ενώ θα κοιτάει ασκαρδαμυκτί τους φίλους του να αναλύουν σαν τον Νίκο Γουλιά και τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο την σκηνοθεσία, την ερμηνεία, την μουσική επένδυση της ταινίας και πολλά άλλα, θα στύβει το μυαλό του να σκεφτεί τι ακριβώς να πει όταν θα έρθει η ώρα του για να μην φανεί άσχετος και πιστέψτε με δεν θα βρει τίποτα καλύτερο από το … Συμφωνώ!

Ο… του ελαφρού!!!
Αυτό το άτομο σιχαίνεται να του μιλάς για Ευρωπαϊκό, Ασιατικό και όποιας τύχει άλλης ηπείρου κινηματογράφο…γουστάρει Hollywood βρε αδερφέ!
Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι περισσότερο από American Pie! Αυτό το τρελό αγόρι ή κορίτσι λοιπόν έχει δει όλα τα sequels από το Scary Movie, American Pie, η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή , The Karate kid, το τρελό Θηριοτροφείο, Batman, Superman, οι πειρατές της Καραϊβικής, Rocky και για όσους είναι παιδιά των 80’s θα θυμούνται και το Iron Eagle ( 4 ήταν οι άτιμες!)…και η λίστα συνεχίζεται στο άπειρο… λατρεύει επίσης τον Steven Seagal, David Hasselhoff , και τον Chuck Norris, αυτούς τους τιτάνες του αμερικανικού κινηματογράφου! Αυτό το τυπάκι λοιπόν απεχθάνεται όποια ταινία θα τον αναγκάσει να σπαταλήσει φαιά ουσία. Αν λοιπόν ποτέ θελήσετε να βγείτε με αυτό το άτομο για ταινία μπορείτε να εφοδιαστείτε με ποπ-κορν, κοκα κολα και ότι άλλο φαγώσιμο και προμηθευτείτε ωτοασπίδες γιατί ο τύπος αυτός ξεκαρδίζεται μέσα στο σινεμά (Εμ με αυτά που βλέπει;!!!). Όταν δε αποχωρήσει από αυτό θα το έχει κάνει το κάθισμα του χάλια( Νοικοκύυυυυρη μου!!!!!). Όπως φαντάζεστε αν θέλετε να τον βασανίσετε ένας απλός Τιτανικός αρκεί!


 Ο… Κουλτούρα να φύγουμε
Είναι ο τύπος του σινεφίλ που δεν ξέρει και πολλά αλλά προσποιείται ότι ξέρει τα πάντα Έχει δει απαραιτήτως ευρωπαϊκό κινηματογράφο αφού πρώτα πήρε βαρβιτουρικά για να μην νιώθει και πολλά, αγαπημένη του ταινία …Amelie… και ανάθεμα και αν ήξερε τι θέλει να πει ο ποιητής αλλά την είδε και του άρεσε πάρα πολύ η μουσική, η σκηνοθεσία και θεωρεί ότι η Audrey Tautou βρισκόταν στον ρόλο της καριέρας της…(μπράβο, την ήξερες και από χθες την Audrey!). Είναι ο τυπικός σνομπ που νομίζει ότι επειδή έχει δει δυο ταινίες παραπάνω χωρίς να τις καταλαβαίνει απαραιτήτως είναι κλάσεις ανώτερος από εσένα τιποτένιε σινεφίλ που δεν ξεκολλάς από τον αμερικάνικο κινηματογράφο Μην εκπλαγείτε αν το σπίτι του είναι γεμάτο περιοδικά με κριτικές για το σινεμά αφού ότι δεν καταλαβαίνει πρέπει να το διαβάζει αλλιώς πως θα μπορεί να ψαρώνει την παρέα του… Και φυσικά καλά μαντέψατε είναι ο πρώτος που ακούγεται μέσα στην αίθουσα μετά το τέλος της ταινίας γιατί νιώθει την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει να σχολιάζει…και είναι όπως καταλαβαίνετε η παρέα του συμφωνώ που λέγαμε παραπάνω γιατί τον κομπλάρει η παρέα                                                   κάποιου που όντως ξέρει…




Ο… Κουλτούρα να μείνουμε…
Είναι ο τύπος που έχει δει άπειρες ταινίες, γνωρίζει, είναι ανοιχτόμυαλος και γι’ αυτό προσοχή πως θα του μιλήσετε για κινηματογράφο γιατί είναι ευαίσθητος με αυτό το θέμα αφού ο άνθρωπος έχει σπαταλήσει τουλάχιστον την μισή του ζωή βλέποντας ταινίες. Έχει δει ταινίες όλων των χωρών και θυμάται να σου πει ακόμα και τον βοηθό μπούμαν σε κάθε μια από αυτές. Ζει για την τέχνη και δεν του αρέσει να επιδεικνύεται (είναι σοβαρός όχι σαν κάτι άλλους από πάνω…!!!) και φυσικά μισεί τους κριτικούς κινηματογράφου γιατί δεν ξέρουν τι τους γίνεται και γιατί αναγνωρίζει την υποκειμενικότητα στα γούστα…Αν πάτε μαζί του σινεμά βέβαια, μη περιμένετε διαλόγους μαζί του στην αίθουσα, ο τύπος είναι φορητή εγκυκλοπαίδεια, και σε όλη τη διάρκεια της ταινίας γράφονται σελίδες στο μυαλό του! Μην ενοχλείτε λοιπόν!




Ο…Αντιστάρ!
Είναι ο τύπος που δεν πρόκειται να συμβάλλει στην άνθιση των αναπτυγμένων χωρών στον κινηματογράφο. Αυτός ο τύπος θέλει καμιά 50αρια Ινδούς να του τα λένε όλα τραγουδιστά και χορευτά. Όχι κυρίες και κύριοι αν δεν δει τον Ινδό του δεν μπορεί να ησυχάσει. Φυσικά αναφέρομαι σε αυτό το υπέροχο, λατρεμένο και κίτς προϊόν που μας πασάρουν οι Ινδίες …το Bollywood. Γι’ αυτόν το τύπο λοιπόν που κάθεται όλοι μέρα και        κάνει διαλογισμό με το πετράδι της παρθένας στο κούτελο, πίνει μόνο  λευκό τσάι και βλέπει αυτό το κατασκεύασμα δεν έχω να πω                                                             πολλά εκτός από:  Χάλασες την πιάτσα και για αυτό, αλίμονό σου!!!




  Ο πειρατής της…Σινεματικής!
Άφησα αυτό για το τέλος γιατί είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα Έλληνα σινεφίλ. Αυτός ο τύπος μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες όσον αφορά το είδος των ταινιών που παρακολουθεί αλλά που να χτυπιέσαι κάτω δεν πρόκειται να την δει στο σινεμά… ή γιατί είναι αγοραφοβικός ή γιατί (πιθανότερο) είναι τσιγκούνης και δεν μπορεί, δεν δύναται… είναι πάνω από τις δυνάμεις του βρε αδερφέ να πάει σινεμά. Και αν έχει καμιά προσφορά κάποια αλυσίδα κινηματογράφου μπορεί να το σκεφτεί αλλιώς για ακόμη μια φορά θα κατεβάσει κάτι στο σπίτι και ακόμα μια φορά θα γίνει η αιτία που κλείνουν τα περισσότερα βίντεο κλαμπ και που δεν γίνονται καλές παραγωγές συχνά και που απολύονται τόσα εκατομμύρια κόσμος στην βιομηχανία του κινηματογράφου…Αγαπημένη του ατάκα: ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσιτός σε όλους…Ψιτ! Που τα πουλάς αυτά βρε! Τι σχέση έχει ο πολιτισμός με τα καβούρια που έχεις στις τσέπες;;;….. Αλλά κι εσύ βιομηχανία του σινεμά! Μη γελάς! Αν ήθελα φαρμακείο θα πήγαινα στης γειτονιάς μου που κερνάει και καραμέλες!




By *Vickie*

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

polu koultoura gia to tipota!

Ανώνυμος είπε...

50 indous!!! xaxa na xoreuoun!! zitw to bolywood!

Ανώνυμος είπε...

polu kalo to arthraki!!! mou thumizei sxedon th mish parea mou! xaxaxa
Keep grafing!!

Spuros είπε...

Viva Bollywood!

Νικος είπε...

Πω πω... Iron Eagle... το ειχα ξεχασει! :D

Ανώνυμος είπε...

Hollywood και ξερο ψωμι!!! Τα αλλα ειναι να'χαμε να λεγαμε!

Δημοσίευση σχολίου

Like us Αραχτα!